Brodyrkort eller mönsterkort…

är det som styr våra brodyrmaskiner.

Från början var det jaquard-kort, alltså styv kartong med stansade hål, som på mekanisk väg såg till att mönstret blev rätt broderat.
Dessa kort ersattes senare av hålremsor som fungerade med optisk läsning.

Sedan datorernas intåg i industrin består brodyrkortet (jodå, det kallas fortfarande för kort…) av en digital datafil som överförs till brodyrmaskinen via diskett, USB-sticka eller via nätverk.

Brodyrkorten tillverkas idag med hjälp av avancerade programvaror men hur avancerade de än må vara så kräver fortfarande en bra kvalitetsbrodyr en erfaren och kunnig människa ”bakom rattarna” när brodyrkortet skapas.
Stygntyp, stygnlängd, stygnriktning, täthet m.m. är bara några av de parametrar som måste väljas, inte bara för varje design, utan måste också varieras beroende på vilken typ av material som ska broderas.

Även om både maskinunderhåll, -skötsel, -inställningar liksom hanteringen av det som ska broderas är viktiga delar fär att framställa en bra brodyr så är brodyrkortet den enskilt viktigaste faktorn för en snygg brodyr.

Framställning av brodyrkort är det vårt företag startade med och har hela tiden varit en viktig del i vår verksamhet.
Vi tillverkar naturligtvis alla brodyrkort för de brodyrjobb vi själva gör, men utöver det gör vi också brodyrkort åt andra företag som broderar. Detta har vi gjort ända sedan 1997 och det är faktiskt ganska kul att titta tillbaka på alla jobb som gjorts.
Vi tillverkar c:a 1000 brodyrkort per år och naturligtvis är det några av dem som sticker ut lite extra:

  • Guldbrodyren till Det Kungliga Bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel (och jodå, vi gjorde även Madeleine och Christophers monogram)
  • Loggan till invigningen av Balder på Liseberg
  • Loggan till Frida Wallbergs come-back i boxningsringen

är bara några exempel på jobb som värmer lite extra i hjärtat.

 

Det Kungliga Brällopet Balder Frida Wallberg
Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Mer om kakor.